התחברות לאתר
לקוחות אתר אופטיקנה?
התחברות עם קוד חד פעמי ב- SMS
מעבר לתפריט ראשי (מקש קיצור 2) מעבר לתפריט תחתון (מקש קיצור 3) מעבר לתפריט צד (מקש קיצור 4) מעבר לעמוד סניפים (מקש קיצור 5) שנה לנגודיות גבוהה (מקש קיצור 6) עצירת אנימציות - מקש קיצור 7

מה זה אודיוגרמה?

תיאום בדיקת ראייה והתאמת

עדשות מגע

לתיאום בדיקה

אודיוגרמה היא תצוגה גרפית של תוצאות בדיקת שמיעה. התרשים מציג מסקנות בנוגע לתגובות המטופל לצלילים בעוצמה משתנה ובתדירויות שונות, לבחינה אם חלה ירידה בשמיעה.

חוש השמיעה מידרדר באיטיות ככל שהשנים עוברות. זאת משום, בין היתר שאנו נחשפים לרעשים חזקים מדי יום, כגון: צעקות, מוזיקה בווליום גבוה, מכשירים חשמליים שונים וזהו רק קצה הקרחון. לכן, אין זה מפתיע שרבים חווים ירידה משמעותית באיכות השמיעה. כדי לבחון האם נצפית הידרדרות ברמה המצריכה שימוש בעזרי שמיעה, יש לעבור בדיקה מקצועית.

בדיקות שמיעה מניבות נתונים רבים, המהווים מידע קריטי עבור הרופא לצורך קבלת ההחלטה בנוגע להמשך הטיפול. בין הנתונים תתקבל אודיוגרמה אשר היא תצוגה גרפית של תוצאות בדיקת השמיעה. התרשים מציג מסקנות בנוגע לתגובות המטופל לצלילים בעוצמה משתנה ובתדירויות שונות, על בסיסן ניתן לקבוע, האם חלה ירידה בשמיעה? מהו סוג ליקוי השמיעה וחומרתו? האם קיים הבדל בין האוזניים ואם כן מהו?

כיצד מכון שמיעה עורך את הבדיקה?

בדיקת השמיעה נערכת בחדר אטום לחלוטין, שעבר התאמה לצורך הבדיקה. במהלכה, יתבקש המטופל להרכיב אוזניות ובאמצעות מכשיר בשם אודיומטר, יאזין לצלילים בתדירויות ובעוצמות שונות. הבדיקה מתבצעת באוזן אחת ולאחר מכן גם באוזן השנייה, כאשר המטרה היא כאמור לבחון את רמת השמיעה בשתי האוזניים ולבדוק האם קיים פער ביניהן. בדיקות נוספות שנהוג לערוך לקבלת תוצאות בדיקת שמיעה אופטימליות, היא בדיקת SRT ובדיקת דיסקרימינציה המתמקדת בדיבור.

בדיקת שמיעה אופטיקנה

מה זה SRT ודיסקרימינציה בבדיקת שמיעה?

במסגרת בדיקת השמיעה ייערכו גם בדיקות SRT ודיסקרימינציה, שמטרתן לבחון את היכולת לא רק לשמוע מילים, אלא להבין אותן בבירור. בדומה לבדיקת השמיעה גם במסגרת SRT ודיסקרימינציה יתבקש המטופל להאזין לסדרת מילים ולחזור עליהן בקול. בשלב זה של הבדיקה, המילים ישודרו בעוצמות שונות ולאחר מכן בעוצמה אשר הולכת ופוחתת, כדי לאתר את הנקודה המדויקת שבה אוזנו של המטופל אינה קולטת מילים בבירור או בכלל. לאחר מכן תושמע רשימה של מילים בעוצמה קבועה והמטופל יצטרך לחזור עליהן. בסוף שתי הבדיקות הללו יקבע סף שמיעה של מילים – SRT ואחוזי הבנת דיבור – דיסקרימינציה.

קריאת אודיוגרמה להתאמת טיפול מדויק

שתי הבדיקות הנ"ל, בודקות את חוש השמיעה של המטופל, כדי לאתר ליקוי שמיעה אם קיים, באופן המדויק ביותר. התוצאות מוצגות בתור אודיוגרמה מפורטת:

  • ציר אופקי – ציר זה מציג את יחידת המידה למדידת אורך גל הקול (או צליל התדר) ומסומן באותיות HZ, כלומר Hertz. כך ניתן להבין האם הצליל בתדר גבוה או נמוך.
  • ציר אנכי – ציר זה מציג את יחידת המידה למדידת עוצמת הקול ומסומן באותיות DB, כלומר Decibels. למשל, צלילים חלשים כגון רשרוש עלים או דיבור מרחוק, יופיעו בראש הגרף. צלילים חזקים יותר כגון אזעקה של רכב, יופיעו בתחתית הגרף.

מכיוון שמדובר בנתונים שיוכלו להשפיע על שגרת יומו של המטופל, חשוב לזכור כי קריאת אודיוגרמה היא משימה לאנשי מקצוע בעלי ותק וניסיון בלבד. על כן, יש לוודא כי הגורם שיבצע את הבדיקה, מחזיק ברישיונות וידע ברמה הגבוהה ביותר.

אם המסקנה העולה מהגרף היא שאכן קיים ליקוי בשמיעה, ייתכן שהמלצת הרופא תהיה התאמת מכשירי שמיעה עבור המטופל. במקרים שבהם מדובר בליקוי מזערי/קל, עזרי שמיעה כגון אוזניות לטלוויזיה, טלפון מוגבר וכדומה, יוכלו לשפר עד מאוד את איכות החיים. אם נקבע כי המטופל זקוק למכשיר שמיעה, יהיה עליו להתייעץ עם קלינאי תקשורת המתמחה בשיקום השמיעה להתאמה מדויקת של מכשיר שיענה בדיוק על הצרכים, הדרישות ועל המצב הרפואי הספציפי.

שמיעה היא לא מותרות

כעת, גם אתם מבינים כי כשמדובר על אודיוגרמה בדיקת שמיעה היא חלק בלתי נפרד מהתהליך. ללא בדיקה מקצועית הרופא המטפל לא יוכל לקבל תוצאות מדויקות שיעזרו לו להכווין אתכם אל הטיפול הנכון, שיחזיר אתכם לשגרת יומכם כבעבר. זכרו כי השמיעה אינה מותרות, היא חוש בסיסי שבלעדיו בני האדם אינם יכולים לנהל חיים מלאים, ולכן אין לוותר על בדיקה מקצועית כאשר עולה חשד להידרדרות בשמיעה.

שווה קריאה נוספת