התחברות לאתר
לקוחות אתר אופטיקנה?
התחברות עם קוד חד פעמי ב- SMS
מעבר לתפריט ראשי (מקש קיצור 2) מעבר לתפריט תחתון (מקש קיצור 3) מעבר לתפריט צד (מקש קיצור 4) מעבר לעמוד סניפים (מקש קיצור 5) שנה לנגודיות גבוהה (מקש קיצור 6) עצירת אנימציות - מקש קיצור 7

טינטון - כיצד להתמודד עם צפצופים באוזניים?

תיאום בדיקת ראייה והתאמת

עדשות מגע

לתיאום בדיקה

טיניטוס היא תופעה בה אדם חווה שמיעה של צפצופים או זמזומים באוזן מבלי שיהיה לכך מקור חיצוני כלל. יש מגוון דרכים להתמודדות עם הטינטון ולקיים אורח חיים נעים.

חלק לא מבוטל מהאוכלוסייה סובלת מתופעה הגורמת לירידה באיכות החיים. תופעה זו ידועה בשם הרפואי טיניטוס שבה האדם חווה שמיעה של צפצופים או זמזומים באוזן מבלי שיהיה לכך מקור חיצוני כלל. לתופעה זו ישנם מגוון גורמים ולמרבה הצער אין לה עדיין כל טיפול המאפשר ריפוי מוחלט. יחד עם זאת, יש מגוון דרכים להתמודדות עם הטינטון כדי לאפשר קיום אורח חיים נעים.

מהו הטינטון וממה הוא נגרם?

לפני שנפרט מהן הדרכים השונות להתמודדות עם הטינטון, ראשית נבחן מה זה טינטון ומהם הגורמים לו. אלה הסובלים מטינטון חווים שמיעה של צפצופים באוזניים ולעיתים גם זמזום או רעשים הנשמעים כמו דפיקות לב. הצלילים הנשמעים אינם מגיעים ממקור חיצוני אלא מתוך אוזנו של הסובל מהתופעה. לרוב נראה תופעה זו ברמה נרחבת בקרב בני הגיל השלישי.

ישנם שני סוגים של טינטון הנגרמים מסיבות שונות. הסוג הראשון הוא טינטון סובייקטיבי, זהו טינטון הנשמע לאוזני המאובחן בלבד ומטפל חיצוני אינו יכול לשמוע אותו כלל. במקרה כזה יאלץ המאבחן לערוך בדיקות שמיעה נרחבות. לרוב הסיבות להופעה של טינטון סובייקטיבי הן ירידה בשמיעה המתרחשת באופן טבעי עם הגיל, חבלות הנגרמות באוזן בשל תאונה, חשיפה לרעשים חזקים במיוחד, מצבי לחץ ומחלות שונות כמו 'מחלת מנייר' הגורמת להפרעת שיווי משקל באוזן הפנימית. למעשה הטנטון הוא לקות שמיעה של ממש.

הסוג השני של טינטון באוזן הוא טינטון אובייקטיבי. כאן ניתן לזהות בבדיקה של מכון שמיעה כי התופעות ניתנות גם לשמיעה על־ידי המטפל. במקרים אלה לרוב הטינטון יופיע כרעש של דפיקות לב, זאת לעומת הטינטון הסובייקטיבי הנשמע לרוב כצפצוף. טינטון זה עשוי להיגרם מבעיות של כלי הדם הנמצאים בסמוך לאוזן, מחלות אוזניים שונות, בעיות הקשורות בלסת ועוד.

לרוב בטרם יאבחן המטפל את המטופל הלוקה בטינטון, יערוך בדיקת שמיעה מקיפה כדי לשלול הימצאות של בעיות שמיעה אחרות או תופעות רפואיות כאלה ואחרות העשויות לגרום לתסמינים דומים. אחת הבדיקות הנפוצות היא בדיקת רפלקס אקוסטי הבודקת האם יש פעולה של השרירים באוזן שתפקידם להגן על השמיעה במקרה של רעשים חיצוניים חזקים במיוחד.

איך מתמודדים עם הטינטון?

אם אתם חשים שאתם סובלים מצפופים חוזרים ונשנים באוזניים, מומלץ לערוך בדיקת שמיעה אונליין או בדיקה במכון שמיעה כדי לאמוד מהו מצבכם. חשוב להדגיש כי בדיקת שמיעה באינטרנט אינה מקיפה מספיק כדי לספק אבחון ממוקד. אם אתם מעוניינים בטיפול מקיף לבעיה עליכם להבין למה שומעים לפעמים צפצופים באוזניים ואבחנה מדויקת תסייע לכם לקבל את הטיפול המתאים.

הקושי הגדול ביותר עם ההתמודדות עם טינטון הוא דווקא המרכיב הנפשי. הרעשים החוזרים ונשנים גורמים לא פעם ללוקים לגלות שהם סובלים מקושי להתרכז. כמו כן, הטינטון מביא לסבילות נמוכה לרעש עד כדי כך שתהיה מניעה ממפגשים חברתיים או מקומות הומים. הטינטון גורם לרוב לירידה במצב הנפשי ולהופעה של דיכאון, מתח, כעס ועוד.

מאחר ולא ניתן להפסיק את הטינטון לגמרי, הטיפול לרוב מתמקד במיסוך של הצלילים על־ידי צלילים אחרים וטיפול בתופעות הנפשיות. דרך אחת שבה נהוג לטפל בתסמינים הנפשיים היא טיפול קוגנטיבי־התנהגותי, זאת כדי לסייע למטופל להתנהל עם התופעה בצורה רגועה מבלי לחוות לחץ או חרדה. לעיתים ידרש גם ליווי של טיפול תרופתי להפחתת הקשיים הנפשיים הנגרמים כתוצאה מהתופעה.

דרך נוספת להתמודד עם הפן הנפשי של הטינטון היא ליצור אורח חיים המסייע בהפחתת לחצים. אחת הדרכים היא להתחיל לתרגל מדיטציה או יוגה בדרך קבע כדי לחוש שלווה במהלך היום. ניתן למצוא קבוצות תמיכה שבהן ניתן לשתף את התסכולים והחששות העולים מההתמודדות עם התופעה. באמצעות קבוצת התמיכה יוכלו לחוש הלוקים בהפרעה שאינם לבד במערכה וישנם אנשים אחרים רבים המבינים לליבם ומזדהים עם מצבם המורכב.

ישנם מקרים שבהם בנוסף לטיפול בטינטון ימליץ המטפל על שימוש במכשיר שמיעה. טיפול זה יסייע רק למי שהטינטון אצלו נובע מירידה באיכות השמיעה בעקבות גיל או פגיעה באוזן. ישנן כאמור גם דרכים למסך את רעש הטינטון, זאת באמצעות מכונות המייצרות רעש לבן, חשיפה מכוונת לצלילים אחרים כמו מוזיקה למשל, המסיתה את ההתמקדות בטינטון לחווית שמע מרגיעה יותר.

שווה קריאה נוספת