בדיקות שמיעה - כל מה שצריך לדעת: מתי יש לגשת לבדיקת שמיעה? אילו סוגי בדיקות שמיעה קיימים? מה עושים לאחר קבלת התוצאות ממכון השמיעה?
אנחנו אוהבים להאזין למוזיקה, לצפות בסרט בקולנוע, לשוחח עם חברים או בני משפחה ואף להירגע ולשמוע את רעשי הסביבה המוכרים, הנעימים והמרגיעים. את כל אלו אנו עושים כמעט מרגע לידתנו ואיננו נותנים לכך את הדעת. כך אנו מצליחים לתקשר עם הסביבה, ללמוד מיומנויות חדשות שונות ולהתנהל בסביבתנו.
השמיעה היא מרכיב אחד מתוך מערכת שלמה של חושים שאנו נולדים איתם, מפעילים אותם ונעזרים בהם מידי יום באלפי דרכים שונות ומגוונות.
מתי יש לגשת לבדיקת שמיעה?
ככל שמתבגרים עשויה לחול ירידה ביכולת השמיעה, ויש מי שיוטרדו מכך ויחושו כי ירידה זו פוגעת ברווחתם. כדי לטפל בבעיה, יש לוודא תחילה האם אכן חלה ירידה, באיזו דרגה ומה גורם לה. יש לבצע בדיקות שמיעה מתאימות, וכאשר מתקבלות תשובות לשאלות אלו, ניתן להתאים דרך פעולה וטיפול אשר תאפשר למטופל להמשיך בשגרת חייו ככל שניתן.
מכון לבדיקות שמיעה מבצע כמה סוגים שונים של בדיקות בהתאם לתסמינים, לתופעות ולדיווח של המטופל. ירידה בשמיעה, שמצריכה פניה לבירור נוסף, יכולה לבוא לידי ביטוי בדרכים שונות. יש מי שישמעו צפצופים או טינטון, ידווחו על בעיה בהבנה של מילים מסוימות, לרוב דומות זו לזו בצליל, יתלוננו על שינוי באיכות הקולות הנשמעים וכדומה. התלונות יכולות להתייחס לשני האוזניים או רק לאחת מהן. כל אלו עשויים להעיד על בעיות שמיעה ומומלץ לגשת לרופא לצורך בדיקות שמיעה ובירור מקיף.
אילו סוגי בדיקות שמיעה קיימים?
בדיקת שמיעה למבוגרים אינה אחידה וזהה לכל הפונים כיוון שבעיות שונות מצריכות בדיקות מסוגים שונים. בכל מכון לבדיקות שמיעה יש קלינאי תקשורת אשר מבצע את הבדיקות הדרושות בהתאם להמלצת הרופא או בהתאם להערכה על הבעיה ממנה סובל המטופל.
- בדיקת הדים קוכליאריים – בדיקה הדומה מאוד לבדיקות שמיעה הנעשות ביילודים, במהלכה מוכנס מכשיר לתעלת האוזן באמצעותו ניתן לבדוק האם הצלילים מגיעים לאוזן הפנימית או לא. זוהי בדיקה ראשונית והיא לרוב בדיקת סינון בלבד.
- טימפנומטריה – במהלך בדיקה זו בודקים את תנועתיות עור התוף מה שעשוי להעיד על נוזלים באוזן התיכונה.
- בדיקת רפלקס אקוסטי – בדיקה זו מטרתה לבדוק את רפלקס השרירים באוזן התיכונה. רפלקס אינו תנועה רצונית ולכן בדיקה מסוג זה עשויה לגלות מחלות שונות באוזן התיכונה.
- בדיקת שמיעה הנעשית בחדר אטום, באמצעות הרכבת אוזניות, והשמעת צלילים בתדרים שונים בכל פעם באוזן אחרת. בבדיקה זו ניתן לגלות האם יש ירידה בשמיעה ובאיזו דרגת חומרה.
הבדיקות נעשות בכל אוזן בנפרד כיוון שפגיעה או ירידה בשמיעה באוזן אחת אינה בהכרח מעידה על פגיעה כזו גם בשנייה. גם במקרים בהם חלה ירידה בשמיעה בשתי האוזניים, היא אינה חייבת להיות סימטרית ויכולה לבוא לידי ביטוי בדרגות שונות בכל אוזן.
מה עושים לאחר קבלת תוצאות בדיקת השמיעה?
ישנם מכוני שמיעה אשר ימסרו למטופל את תוצאות הבדיקות מיד בסיומם ויש מי שיעבירו את התוצאות ישירות לרופא המטפל. תוצאות של בדיקות שמיעה הן רק תחילת הדרך, ולפיהן יוכל לקבוע הרופא המטפל מה הבעיה ממנה סובל המטופל וכיצד ניתן לטפל בה.
לאחר בדיקת השמיעה, בין אם התקבלו התוצאות מיד ובין אם הועברו לרופא מומחה, יש לקבוע תור לרופא לצורך המשך טיפול. הרופא המטפל יוכל להסביר לכם את משמעות הממצאים שהתקבלו בבדיקות, יציג בפניכם את מלוא הפרטים הנוגעים לבעיה ממנה אתם סובלים ויציע לכם את אפשרויות הטיפול השונות, לרוב יותר מאחת, הנוגעות אליה.
איכות החיים מושפעת רבות מיכולתו של אדם להתנהל בחיי היום יום שלו באופן עצמאי. ממש כפי שיש צורך לטפל ולתחזק את המכונית, דירת המגורים ואפילו צמחי התבלין שבאדניות המרפסת, כך יש צורך לטפל ולתחזק את הגוף. ככל שהפניה לרופא או למכון שמיעה מוקדמת יותר, כך גוברים הסיכויים למנוע נזק גדול יותר ולמצוא דרכי טיפול קלות ונוחות יותר.