למה צריך לעשות בדיקת עיניים? מאיזה גיל כדאי להיבדק? על סוגי בדיקות עיניים: בדיקת שדה הראייה, עיוורון צבעים, רפרקציה, בדיקת עיניים במהלך היריון.
את המילים האלה אתם קוראים באמצעות העיניים שלכם, נכון?
חוש הראייה מלווה כמעט כל פעולה שלנו, הוא מאפשר לנו לזהות אובייקטים, להתמצא במרחב, לנהוג ולא פחות חשוב- ליהנות מנופים מרשימים ויצירות אומנות.
למרות שבטח עברתם לפחות בדיקת עיניים אחת בחיים, הגיע הזמן להבין למה היא חשובה כל כך, מתי כדאי להיבדק ולהתחיל להתמצא בסוגי הבדיקות השונים. אספנו כמה נקודות שיעשו לכם סדר בעיניים:
למה צריך לעשות בדיקת עיניים?
עם השנים, רובנו צוברים יותר ויותר שעות מסך. למרות שצפייה במסך נחשבת פעולה פאסיבית, היא מאמצת את העיניים, כשצפייה לא מבוקרת עלולה לגרום לנזקים של ממש.
ועוד נקודה למחשבה: מרביתנו הולכים לבדיקה כשמשהו בגוף לא תקין- כשהברכיים כואבות הולכים לאורתופד, כשמתפתחת דלקת אוזניים הולכים לרופא אף אוזן גרון, וכשהראייה נחלשת, קובעים תור לאופטומטריסט. הבשורות המרעישות הן שאין צורך לחכות שמערכת הראייה שלנו תיפגע כדי לעמוד על מצבה. מאבחון מוקדם של מחלות עיניים ועד זיהוי מצבים רפואיים בעייתיים כמו יובש בעין, פזילה, קוצר ראייה, קשיי מיקוד ועוד. בדיקת עיניים שגרתית תסייע לכם לשמור על בריאותכם בכל תקופת חיים.
מאיזה גיל כדאי להיבדק?
למרבה ההפתעה, בעיות עיניים אינן תופעה בלעדית למבוגרים ושכיחות גם בקרב ילדים. עם זאת, הורים רבים לא רואים קשר בין קשיים מסוימים בהתנהגותו של הילד לבין ראייה ולכן מוותרים על הבדיקה מראש. חלק מהביטויים של בעיות ראייה אצל ילדים יכולים להיות התנהגויות אופייניות לבעיות קשב וריכוז, בעוד היעדר אבחון מתאים בזמן עלול לגרום לכאבי ראש ובמקרים מסוימים אף לעין עצלה ולמגוון נזקים התפתחותיים.
סוגי בדיקות עיניים
ישם מספר סוגי בדיקות עיניים נפוצות, ביניהם:
בדיקת עיניים לרשיון נהיגה
בדיקה זו מבוצעת גם בקרב נהגים חדשים וגם בקרב אנשים המעוניינים לחדש את רישיון הנהיגה שלהם. במהלכה נעשה שימוש במכשיר ייחודי אשר עבר את אישור משרד התחבורה. מטרתה של בדיקת עיניים לרשיון נהיגה היא לוודא שחדות הראייה עומדת על 6/12 לפחות בעין הנבדקת, כאשר אם תוצאות הבדיקה אינן תקינות, ייתכן והדבר מעיד בעיות בתפקוד דו-עיני ועל מצב רפואי שזקוק לטיפול והנבדק יישלח לבדיקה מקיפה על ידי אופטומטריסט.
בדיקת שדה הראייה
מטרת הבדיקה היא הערכת פגיעות בשדה הראייה, והיא מתבצעת לאחר הפנייה של רופא העיניים, כאשר קיים חשד לפגיעה במערכת הראייה כתוצאה ממחלות עיניים שונות. הבדיקה עצמה אינה פולשנית ואינה כואבת. כחלק מהבדיקה הנבדק מתמקד במבטו בנקודה מסוימת על הצג, ועליו לחוץ על כפתור מיועד כאשר הוא מבחין בנקודות אור על פני המסך.
בדיקת עיוורון צבעים
בדיקה זו נועדה לקבוע את תקינותה של ראיית הצבעים אצל הנבדק. במהלך הבדיקה על הנבדק לנסות ולזהות מספרים וצורות גיאומטריות, המורכבים מנקודות בכמה צבעים. עיוורון צבעים הוא תופעה אשר בדרך כלל נולדים איתה, אם כי לעיתים מתרחשת פגיעה בראיית הצבעים כתוצאה מפגיעות רשתית ומחלות שונות. שכיחות התופעה בקרב נשים היא מזערית, ובקרב גברים היא מתקיימת באחוז קטן.
בדיקת רפרקציה
בדיקת זו נועדה לקבוע את מרשם המשקפיים (הידוע גם כמספר) במקרה של קוצר ראייה. במהלך הבדיקה אופטומטריסט בוחן את אופן שבירתן של קרני האור על רשתית. בהתאם לתוצאה נקבעת מידת ליקוי הראייה, ומתקבלת החלטה לגבי מרשם המשקפיים המתאים.
בדיקת עיניים במהלך היריון
תקופת ההיריון ותקופת ההנקה שלאחריה הן תקופות שבמהלכן מתחוללים שינויים רבים בגוף, חלקם מתבטאים בלחץ הדם וחלקם בהרכב ההורמונלי של האישה. במהלכן נשים רבות יכולות לחוות שינויים במערכת הראייה. לכן, מומלץ לכל אישה הרה להיבדק אם היא חווה טשטוש או יובש בעיניים, או לחילופין במקרים של סוכרת ולחץ דם גבוה.