קראו על ההבדלים בין עדשות רכות לקשות, היתרונות והחסרונות של עדשות מגע רכות ועדשות קשות ואיך לדעת איזה סוג עדשות מתאים לך.
בחירת עדשות יכולה להיות משימה מבלבלת- חד פעמיות או רב פעמיות? יומיות או חודשיות? רכות או קשות? ממש כמו משקפיים, בחירת עדשות יכולה להיות מורכבת. יש מכלל שיקולים שכדאי להביא בחשבון, במיוחד בהתחשב בעובדה שרכישת עדשות בשגרה היא הוצאה קבועה ולא זולה. לכן, לפני שמוציאים כרטיס, כדאי להבין מה מייחד כל אחת מהאפשרויות: סוג העדשות, החומרים מהם הן עשויות ופתרונות מיוחדים שהן מציעות לאנשים עם בעיות מיוחדות (כמו צילינדר למשל). פיתוחים של השנים האחרונות, כמו עדשות סיליקון הידרוג'ל, יכולים להפוך את החיפוש למורכב עוד יותר. אז גם אם התקשיתם בבחירה עד עכשיו, אחרי הכתבה הזו תראו כל אפשרות חד יותר.
קודם כל- למה דווקא עדשות מגע?
משקפיים יכולים אמנם לשדרג כל מראה, אבל מעבר לעובדה שלא כולם מתחברים למשקפיים כאקססוריז אופנתי, עדשות הן פתרון נוח ופרקטי בהרבה, במיוחד לאנשים עם בעיות ראייה מרחוק. אז אם נמאס לכם לאבד את המשקפיים, לשבור, לשכוח או לסדר כל כמה דקות על האף- עדשות מציעות שדרוג שתתרגלו אליו במהירות ובקלות, אבל כמו בכל אביזר שבא במגע עם הגוף- חשוב לבחור את המוצר האיכותי והמתאים ביותר עבורכם.
עדשות קשות: קשה בהתחלה, קל אחר כך
היתרונות: עדשות קשות מכונות גם עדשות מגע קשות נושמות, כיוון שהן מאפשרות חדירת חמצן אל העין. מסיבה זו ועוד, הן נחשבות עדשות ששומרות באופן יחסי טוב יותר על בריאות העין. כך למשל, עדשות קשות משמשות בטיפול בקרנית מעוותת ומתאימות גם לאנשים עם יובש בעיניים. נוסף על כך, הן נחשבות עמידות יותר, איכותיות יותר ומשתלמות יותר כלכלית: במקום רכישות עדשות רכות אחת לכמה שבועות או חודשים, עדשות קשות יכולות להחזיק יותר משנה, ובנוסף- הן דורשות פחות שימוש בחומרי ניקוי ייעודיים כמו תמיסות לעדשות מגע קשות ולכן התחזוקה שלהן זולה יחסית.
החסרונות: במקרה של עדשות קשות, הקשיחות שלהן מהווה יתרון וחיסרון באותו הזמן. מרקמו הקשה של הפולימר הופך אותן להרבה פחות גמישות ותחושה שיכולה להיווצר (במיוחד בהתחלה) של גוף זר בעיניים. כמו כן, קשיי הסתגלות שנמתחים לפעמים על פני תקופה מהווים את הסיבה המרכזית לכן שהן בחירה נדירה יותר בקרב מרכיבי העדשות.
למי הן מתאימות ולמי לא: אנשים עם יובש בעיניים, או לחילופין אנשים עם מספר צילינדר גבוה או אנשים עם ממחלת הקרטוקונוס שגורמת לעיוותים בקרנית העין. הן לא מתאימות לאנשים בלי ניסיון בהרכבת עדשות, שכן דרושה מיומנות בסיסית בשימוש בעדשות (מכל סוג) על מנת לקצר את זמן ההסתגלות, שארוך יחסית גם ככה. זו גם הסיבה שלרוב אופטומטריסטים לא ימליצו עליהם לאנשים שמתעניינים לראשונה בעדשות- על מנת להפוך את המהלך לקל ונוח בכל הרמות. עם זאת, למרות שחסרונות היחסיים של עדשות קשות, טכנולוגיות מתקדמות אפשרו פיתוח של עדשות מגע קשות נושמות, המאפשרות מעבר משופר בהרבה של חמצן לעין ומצמצמות יובש בעיניים בצורה משמעותית.
עדשות מגע רכות: לאנשים שאוהבים נוחות
היתרונות: עדשות מגע רכות עשויות פולימר ייחודי רך וגמיש המכיל אחוזי מים גבוהים, מה שהופך את המגע שלו עם קרנית העין טבעי ונוח בהרבה. כמו כן, לעומת אחיותיהן הקשות, עדשות מגע רכות נחשבות נוחות לפעילויות בעלות אופי ספורטיבי כמו טיולים או אירועים בשטח. כמו כן, טכנולוגיות מתקדמות אפשרו לייצר בשנים האחרונות עדשות מיוחדות כמו עדשות סיליקון הידרוג'ל, או עדשות מגע היברידיות. לכל סוג יתרון בולט משלו: עדשות סיליקון הידרוג'ל מאפשרות להגביר את העברת החמצן לעין באופן משמעותי, כאשר עדשות מגע היברידיות, באמצעות שילוב ייחודי של שני חומרים, מאפשרות ראייה חדה במיוחד לכל הכיוונים.
החסרונות: לשמירה אופטימלית על איכות וניקיון העדשות, במידה ומדובר בעדשות חודשיות, יש להשרות אותן מידי לילה בנוזל תמיסה לעדשות מגע רכות, מה שעלול להוות התעסקות מיותרת לאנשים ממהרים.
למי הן מתאימות ולמי לא: עדשות מגע רכות מתאימות למרבית מרכיבי המשקפיים. הן לא מתאימות לאנשים עם אלרגיות חמורות, אנשים עם סוכרת לא מאוזנת או אנשים העובדים בסביבת אבק וחומרים אחרים אשר יכולים ללכלך את העדשות. כמו כן, גם אנשים אשר נוטלים תרופות הגורמות ליובש כללי, אשר בין היתר מייבשות את רירית העין.