מהן עדשות מגע מולטיפוקל? איך הן עובדות? למי הן מתאימות? הן עדשות יומיות או חודשיות? קיימות עדשות מגע מולטיפוקל עם צילינדר? לכל המידע על עדשות מולטיפוקל.
משקפיים הם אומנם מוצר הכרחי, אך הן לא מתאימות לכל אחד- רבים מהאנשים הסובלים מקוצר ראייה בוחרים לא להרכיב אותן, מטעמי נוחות או מטעמי אסתטיקה. תהא הסיבה אשר תהא, עולם האופטיקה מציע חלופות איכותיות למשקפיים, גם כשקיים צורך בפתרון אופטי מורכב יותר, כמו משקפי המולטיפוקל. בכתבה זו נפרט את המדריך המלא לעדשות המתקדמות:
מהן עדשות מגע מולטיפוקל?
עדשות מולטיפוקל הן עדשות רב מוקדיות, כלומר, הן מחדדות את הראייה בשלושה מוקדים: למרחק, ראייה לטווח ביניים וראייה מקרוב.
עבור אנשים הנזקקים ליותר מסוג משקפיים אחד, עדשות מגע מולטיפוקל מספקות את הפתרון האידיאלי- הגברת חדות התמונה בכל טווח קיים, במוצר אחד בלבד, ללא צורך להחליף אמצעי ראייה. קיימים כמה עיצובים שונים למוצר, שעליהם נפרט בהמשך.
איך הן עובדות?
כל אזור בעדשה מוקדש לשיפור טווח אחר של ראייה. הן למעשה פועלות בהתאם לפעילותה הטבעית של העין- כשאנו מביטים למרחק האישונים שלנו מתרחבים, בעוד שבטווח הקרוב הם מצטמצמים, והמבט יורד מטה. עובדה זו סייעה לעיצוב המולטיפוקל בהתאם לתזוזות העין. קיימים שלושה עיצובים למולטיפוקל הנתמכים בעובדה זו:
- ביפוקל: עדשה המחולקת לשני מוקדים- חלקה העליון מסייע בראייה למרחק וחלקה התחתון מחדד מבט מקרוב. כדי שהעדשה לא "תטייל" בעין ותישאר במקומה הייעודי, מוצמדת לה משקולת זעירה שמושכת אותה חזרה למקומה.
- אספירי: עדשה המחולקת ל"מעגלים"- המרכז מיועד לראייה למרחק, המעגל המקיף אותו מיועד לראיית ביניים והמעגל החיצוני מסייע בראייה מקרוב. המעבר בין המעגלים הוא הדרגתי, כך שהיא מתחדדת ככל שמתרחקים מהמרכז.
- קונצנטרי: העדשה מורכבת מהרבה מעגלים אחד בתוך השני, כאשר כל מעגל שונה בטווח הראייה מהמעגל הנושק לו- המרכזי הוא למרחק, זה שעוטף אותו לראייה מקרוב, אחריו מגיע עוד מעגל של ראייה למרחק וכך הלאה.
למי הן מתאימות?
העדשות מתאימות בעיקר לאנשים הסובלים מקוצר ראייה ביותר מטווח אחד, גם מקרוב וגם מרחוק. סביב גיל 40 מתחילה אצל רבים מהאוכלוסייה לקות ראייה לטווח הקרוב הנקראת פרסביופיה, כאשר זו מצטרפת במקרים רבים לקושי קיים במבט לרחוק- מה שמצריך ברוב המקרים שימוש במשקפי מולטיפוקל (משקפיים המאפשרים תמונה משופרת לשלושת הטווחים) או משקפי קריאה. עבור אנשים שלא מעוניינים להרכיב משקפיים, או שהדבר מפריע להם בעבודתם, עדשות הן הפתרון האולטימטיבי.
כמה זמן ניתן להשתמש בהן?
קיימים שלושה סוגים של עדשות לטווחי שימוש שונים:
- עדשות קשות: מדובר במוצר קבוע שאין צורך להחליף. רבים מהמטופלים לא יכולים להרכיב עדשות רכות (מתחלפות) עקב בעיה או יובש בעין, ועבורם הקשות הן הפתרון המתאים.
- עדשות מגע מולטיפוקל יומיות: עדשות רכות חד פעמיות שיש להחליף מדי יום.
- עדשות מולטיפוקל רכות חודשיות: יש להחליף מדי חודש.
האם קיימות עדשות מגע מולטיפוקל עם צילינדר?
בשנים האחרונות פותחו ושודרגו גם עדשות מגע מולטיפוקל עם צילינדר. מדובר במוצר בייצור אישי המותאם לשלושה חודשים, כדי לייצר אותן מתקיימות כמה פגישות, לבדיקת ראייה, בדיקת המוצר המוגמר ותיקונים במידת הצורך.
מהן היתרונות והחסרונות של עדשות מגע מולטיפוקל?
יתרונות עדשות מגע מולטיפוקל
- משלבות יכולות ראייה לטווחים שונים.
- מאפשרות שדה ראייה רחב ללא עיוותים.
- מאפשרות לבצע בקלות פעולות רבות שקשה לבצע עם משקפיים: פעילות גופנית, עבודה ועוד פעולות פיזיות.
- מאפשרות להרכיב מעליהן משקפי שמש, ללא צורך להחליף בין המשקפיים או לרכוש משקפי שמש מותאמים.
חסרונות עדשות מגע מולטיפוקל
- ניתן להרכיב אותן למספר מוגבל של שעות.
- מצריכות הסתגלות, גם להרכבה וגם לראייה.
- מחיר עדשות מגע מולטיפוקל יקר משל עדשות מגע רגילות.