איכות השמע שלנו חיונית עבור מגוון רחב של תחומים בחיינו. במאמר זה נסביר לכם בהרחבה לגבי בדיקת שמיעה וכיצד תוכלו לפענח את תוצאות הבדיקה שלכם.
אם אתם חשים כי חלה ירידה ביכולות השמע שלכם, אל תחכו רגע נוסף וגשו לבדיקת שמיעה. אין זה משנה אם הירידה חלה בעקבות דלקות אוזניים, תורשה, או כל סיבה אחרת. חשוב לזכור כי איכות השמע שלנו חיונית עבור מגוון רחב של תחומים בחיינו. לשמיעה יש השפעה ישירה על הדימוי העצמי שלנו וגם על הביטחון העצמי כשאנו בחברה, אנו זקוקים לה כדי לדבר ולתקשר עם הסביבה ובכך לפתח קשרים חברתיים, אצל ילדים קטנים הדבר אקוטי לשם רכישת השפה וכדומה. במאמר זה נסביר לכם בהרחבה לגבי בדיקת שמיעה וכיצד תוכלו לפענח את תוצאות הבדיקה שלכם.
מה כוללת בדיקת שמיעה?
בדיקת שמיעה (התנהגותית) כוללת למעשה שתי בדיקות המבוצעות עם אודיומטר. בדיקה אחת היא בדיקת סף שמיעה לצלילים טהורים באמצעות הולכת אוויר (AC - Air Conduction)ובדיקה שנייה היא בדיקת סף שמיעה לדיבור (SRT) ודיסקרימינציה. הבדיקה נערכת בחדר אטום כאשר הנבדק עם אוזניות על אוזניו. בבדיקה נדרש הנבדק לחזור על מילים, כאשר עוצמת השמע פוחתת לאט לאט. כך ניתן לקבוע את העוצמה המינימלית שהנבדק שומע, ולפיה חוזר על המילים. בבדיקת הדיבור עליו לחזור על המילים אשר נשמעות בעוצמה קבועה כאשר התוצאות מופיעות באחוזים. תוצאות בדיקת שמיעה ניתן יהיה לקבל בסיומה של הבדיקה.
איך נמדדת השמיעה?
את השמיעה מודדים על ידי בדיקה של כל אוזן לחוד. כדי לבצע פענוח בדיקות שמיעה, יש לבצע בדיקה של הולכת האוויר שבה אוזן ימין תסומן בעיגול אדום ואילו אוזן שמאל תסומן באיקס כחול. את השמיעה מודדים לפי טווח של תדרים ביחידות של הרץ, הנעות על פני 8000-250 הרץ. טווחי ההרץ מצוינים בגרף האודיוגרמה על ציר ה-X, והעוצמה של כל תדר תצוין בציר ה-y כשהיא נמדדת ביחידות של dbHL. אם אכן נמצאה ירידה בשמיעה, הנבדק יבצע בדיקה דרך הולכת עצם (BC), ובה את אוזן ימין יסמנו במשולשים אדומים הפונים לצד ימין בעוד את אוזן שמאל יסמנו במשולשים כחולים הפונים לצד שמאל. לפי פענוח בדיקות שמיעה ניתן לדעת מהו מצב השמיעה של הנבדק. נציין כי ירידה בשמיעה לא נמדדת באחוזים, אלא לפי דרגות חומרה בירידה בשמיעה.
כיצד מפענחים את המספרים המופיעים בבדיקת שמיעה?
פענוח בדיקות שמיעה אינו מורכב כפי שאולי אנשים נוטים לחשוב, למעשה כל אחד יכול להבין מה מצב שמיעתו לפי הנתונים הבאים:
0-20dbHL- מעיד על שמיעה בתחום הנורמה.
25-40dbHL- מעיד על ירידה קלה בשמיעה.
40-55dbHL- מעיד על ירידה בינונית בשמיעה.
55-70dbHL- מעיד על ירידה בינונית חמורה בשמיעה.
70-90dbHL- מעיד על ירידה חמורה בשמיעה.
90dbHL ומעלה- מעיד על ירידה עמוקה בשמיעה.
לגבי פענוח בדיקות שמיעה המתייחס לבדיקת הדיבור, כאן נבדקת העוצמה המינימלית שבה על הנבדק להצליח לחזור על מחצית מהסך הכולל של המילים. על הבדיקה הזו מוסיפים כ-35 dbHL ואז אפשר לבצע את בדיקת הדיסקרימינציה. הבדיקה מסייעת בהבנת יכולת הדיבור ונמדדת באחוזים.
טווח של 88-100 אחוזים מעיד על הנורמה.
טווח של 90-75 אחוזים מעיד על קושי קל בהבנת הדיבור של הנבדק.
טווח של 75-60 אחוזים מעיד על קושי בינוני בהבנת הדיבור של הנבדק.
וטווח של 60-50 אחוזים מעיד על קושי ניכר בהבנת הדיבור של הנבדק.
מה כדאי לעשות בהמשך לפענוח בדיקת שמיעה?
כאשר מתקבל פענוח תוצאות בדיקת שמיעה ניתן להבין היכן עומדים הדברים. קלינאי/ת התקשורת אשר ביצע את הבדיקה שלכם יסכם את התוצאות שהתקבלו ויסביר לכם את משמעותן. אם קיים צורך בבירור נוסף, תוכלו לפנות אל רופא א.א.ג.